top of page
vrticki.jpg

Sprehod po črnuških vrtičkih

Jane's Walks 2023

nedelja, 7. maja 2023 ob 15h

začetek in konec sprehoda
stolp čez železnico na Okrogarjevi

dolžina
cca 4 km oz. ura in pol hoje

Ker so vrtovi veliko več kot grede z zelenjavo.

Vrtovi in vrtički danes pogosto niso samooskrbna nuja, ampak sredstvo tihega, cvetočega upora. Vrtički so tam, kjer bi investitorji najraje videli še en vila blok ... ali pa vsaj parking, ki bi povečal ceno stanovanj. Vrt je alternativa brezplačnemu parkirišču za dragoceno družinsko jeklo, vrtnarjenje pa vikend izletom v nakupovalna središča in fitnes centre. Vrt ob hiši, ki ga lahko gledajo mimoidoči in v katerem je prostor za ptice, žuželke, netopirje in žabe, je znak zavedanja, da si svojo ulico, kraj in življenjski prostor delimo z ljudmi, živalmi in rastlinami, od katerih je odvisna kakovost našega vsakodnevnega življenja. Vrtički na na nikogaršnji zemlji med cesto in reko pa dokaz, da iznajdljivost ne pozna meja, da se da iz nič ustvariti veliko, da so stvari včasih tam, kjer vlada navidezen nered, v resnici zgledno organizirane ... in da je potreba po urejanju in ustvarjanju "svojega" koščka zemlje premaga strah pred vandali in tatovi.

IMG_9666.jpg

Kako do tu?

Krožni sprehod bomo začeli in končali pod železnim stolpom nadhoda nad železnico v spodnjih Črnučah. Najbližji naslov je Okrogarjeva 9.​

Avtobus LPP

  • progi 6 ali 21: postajališče Kolodvor Črnuče

  • proga 8, postajališče Elma

Vlak

potniški vlak smer Ljubljana-Kamnik,

postajališče Ljubljana - Črnuče

Kolo

sistem mestnih koles BicikeLJ, postaja ob Dunajski pred Mercatorjem in pošto v zgornjih Črnučah

Avto

parkiranje ob Mercatorju v spodnjih Črnučah ali ob Elminem bloku ob Petkovi ulici

Med sprehodom se bomo spraševali o mestu narave in vrtov v mestih.

Pot je dolga okoli 4 kilometre. Ob klepetu in ogledovanju vrtičkov nam bo sprehod vzel kaki dve uri časa.

Pot bomo začeli pri železniški postaji v Črnučah (pridite z vlakom!), natančneje pod stolpom mosta čez železnico v spodnjih Črnučah. Prečkali bomo Cesto 24. juniija in se mimo športnega centra Ludus podali v gozd ob Črnušnici, nato pa čez slikovit travnik med savske vrtičke. Po sprehodu po labirintu samograditeljskih mojstrovin in različnih vrtnarskih slogov se bomo znašli pri savskem mostu in se prek vrtov blokov nasproti Elektronabave vrnili do železniške postaje.

IMG_9700.jpg

Zakaj ta sprehod?

Urbani sprehodi Jane’s Walk potekajo vsak prvi konec tedna v maju in promovirajo urejanje mest po meri pešcev. Namen sprehodov Jane’s Walk je ponovno odkriti skrite razsežnosti naših mest z očmi pešca in radovednega opazovalca. Odkriti kaj je tisto, kar morajo vsebovati pešcu prijazne ureditve in kaj dela naše ulice in trge varne za prebivalce in obiskovalce, obenem pa povezovati ljudi v prizadevanjih za vsakodnevnemu življenju prijazne mestne četrti.

V Torontu so bili prvi tovrstni sprehodi organizirani leta 2007, leto po smrti Jane Jacobs. Od 2009 naprej sprehode gosti tudi vedno več mest izven Kanade. Pri nas sprehodi potekajo od leta 2011, skupno sta bila v dvanajstih letih do sedaj že 202 sprehoda v 40 mestih in mestecih, ki se jih je udeležilo okoli 3800 sprehajalcev.

Pobuda Jane’s Walk

Pobuda Jane’s Walk izhaja iz Toronta, njen namen pa je širjenje dragocenih sporočil Jane Jacobs in popularizirati živost mest, ki se poraja preko povezanosti prebivalcev z bivalnim okoljem, sosedi in obiskovalci.

V Sloveniji

Urbane sprehode Jane’s Walk v Sloveniji od leta 2011 podpira IPoP – Inštitut za politike prostora. IPoP povabi k pripravi sprehodov, koordinira in nudi pomoč pri pripravi, sestavi skupni program sprehodov, skrbi za skupno komuniciranje o akciji ter preko svojih kanalov širi sporočila s sprehodov. Povezovanje organizatorjev sprehodov krepi sporočila akcije, podpira zanimanje javnosti za bivalno okolje ter neposredno vključevanje prebivalcev v njegovo urejanje, obenem pa spodbuja spremembe potovalnih navad v smeri opravljanja kratkih poti peš.

bottom of page